برنامه های (Fellowship) فلوشیپ یا همان بورس و کمک هزینه تحصیلی، از جمله برنامه هایی هستند که می توانند برای حمایت از طیف وسیعی از فعالیت های علمی دانشجویان ممتاز و فعال بکار گرفته شوند. فعالیتهایی که میتوان تحصیلات تکمیلی در یک زمینه ی خاص، انجام تحقیقات علمی برای پیشبُرد کار روی یک موضوع خاص، توسعه ی یک سازمان دانش بنیان و یا یک ابتکار و نوآوری جدید مبتنی بر جامعه ،و یا آموزش و تأملی برای حمایت از رشد همکار را نمونه هایی از آنها شمرد.
در محیط های علمی دانشگاهی، زمانی که صحبت از “فلوشیپ یا کمک هزینه ی تحصیلی” به میان می آید، معمولاً منظور همه یک جایزه پولی است که به یک محقق و یا دانشمند پژوهشگر برای انجام تحقیقات او و پرداخت هزینه های تحصیلیش پرداخت می شود. در واقع باید گفت فلوشیپ یا همان بورس تحصیلی یک بورسیه ی مبتنی بر شایستگی دانشجو در جهت انجام مطالعات پیشرفته روی یک موضوع دانشگاهی شمرده میشود.
بطور کلی هر دو کمک هزینه ی “اسکالرشیپ(Scholarship) ” و “فلوشیپ” برنامه هایی هستند که زمینه ی یک کمک مالی را برای دانشجویان و محققان برجسته و ممتاز یا هر فرد علاقه مند به جستجو و تحقیق علمی، فراهم میکنند. در حقیقت باید گفت “اسکالرشیپ” و “فلوشیپ” کمک های پولی شمرده میشوند که توسط مراکزی علمی و دانش بنیان چون دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی، موسسات دانشگاهی، آزمایشگاه های معتبر، دولت ها یا بنیادهای خیریه ی علمی درنظر گرفته میشوند.
*مهمترین تفاوت بین فلوشیپ (Fellowship)و اسکالرشیپ(Scholarship):
مهمترین تفاوت میان اسکالرشیپ و فلوشیپ در این است که اصطلاح اسکولارشیپ همیشه به آن معنی است که یک کمک مالیِ نقد در دسترس دانشجو است. بنابراین باید گفت که “اسکالرشیپ” بدون “کمک مالی” وجود ندارد. در واقع اگر “اسکالرشیپ” وجود داشته باشد، “کمک مالی” به عنوان “شهریه” ، “هزینه ی روزانه” ، “کمک هزینه ی زندگی” یا به هر شکل دیگر برای دانشجو و محقق درج شده است و پول همیشه وجود دارد. اما در مورد “فلوشیپ” باید گفت اگرچه در اکثر موارد “کمک مالی” ارائه می شود، اما این اصطلاح لزوماً به معنای “کمک مالیِ نقد” محسوب نمی گردد.
بعنوان مثال، اگر شخصی یک “اسکالرشیپ یا بورس تحصیلی”برای تحصیل و مطالعه در دانشگاه اوهایو و یا انجام تحقیقات در سازمان ناسا بدست آورد، به این معناست که او مطمئناً پولی برای مطالعه یا انجام تحقیقاتش دریافت کرده است. زمانیکه دانشگاه هایی چون MIT یا هاروارد اعلام اعطای “اسکالرشیپ یا بورس تحصیلی” به فارغ التحصیلان، دانشجویان درحال تحصیل و یا دانشجویان دوره های تحصیلات تکمیلی، محققان و یا خبرنگاران میکنند، این همیشه به این معناست که آن دانشگاه و یا موسسه ی علمی یا بنیاد قصد دارد تا بطور کامل و یا تا قسمتی از هزینه های مربوط به تحقیقات یا پروژه ی علمی و یا دوره ی تحصیلی را پرداخت نماید.
اما فلوشیپ در وهله ی اول یک موقعیت شمرده میشود. فلوشیپ در حقیقت موقعیتی است بین دانشگاه و یا یک مرکز علمی که ممکن است شامل کمک هزینه ی مالی بشود و یا نشود. دانشگاه های کمبریج یا آکسفورد هر از گاهی برای اعطای فلوشیپ خبررسانی میکنند و تنها یک میز بهمراه یک کامپیوتر در کتابخانه شان را در اختیار فرد قرار میدهند. برای چنان موقعیت خاصی اغلب بسیاری از محققان یا چهره های مشهور که خودشان آماده ی پرداخت هزینه های مالی هستند، تنها برای دریافت “فلوشیپ یا بورسیه ی تحصیلیِ” اعلام شده، اقدام می نمایند. فلوشیپ یا بورس تحصیلی ممکن است تنها به عنوان ایجاد یک وضعیت عالیِ تحقیقاتی در یک موسسه ی دانشگاهی اعطا شود و این موقعیتی است بدون دریافت حقوق و یا کمک مالی. با این وضعیت، شخص ممکن است به عنوان همکار کالج یا یک بخش خاص پذیرفته شود و بتواند به برخی از امکانات ویژه ی کتابخانه و تحقیقاتی آن موسسه یا دانشگاه دسترسی داشته باشد.
“اسکالرشیپ یا کمک هزینه های تحصیلی” از همان اوایل شروع کار دانشگاهی در دسترس دانشجو قرار میگیرند. حتی قبل از تحصیلات دانشگاهی و تحصیلات تکمیلی ممکن است کسی برای “اسکالرشیپ یا بورس تحصیلی” در مدرسه درخواست کند، درحالیکه باید گفت هیچ فلوشیپی در آن مرحله ها در دسترس دانشجویان قرار نمی گیرد. در مورد تحصیلات تکمیلی هم این موضوع صدق میکند. همه ی کمک هزینه مالی در دسترس دانشجوی دوره ی کارشناسی در دانشگاه “اسکالرشیپ یا بورسیه ی تحصیلی” نامیده میشود و فقط در موارد نادری که به فعالیتهای تحقیقاتی و پژوهشی مرتبط باشد ممکن است به آن فلوشیپ بگویند.
اگر شما از آن دسته افرادی هستید که میل دارید یک ارتقای درست و حسابی به موقعیت علمی و شغلی خود بدهید و دنبال راهی برای آن هستید بهتر است بدانید دریافت یک فلوشیپ در یک دانشگاه یا موسسه ی علمی معتبر میتواندشما را به هدفتان برساند. برای این منظور ما شش راهکار کلیدی برای درخواست فلوشیپ موردنظرتان در اختیار شما میگذاریم:
1.اهداف خود را به دقت شناسایی کنید:
اول از همه بدانید که در حالیکه فلوشیپ میتواند یک فرصت استثنایی رابرای شما شکل بدهد، بهتر است آن را تنها برای اینکه جذاب است یا قصد آن دارید تا با آن اوقات خالی خودرا پر کنید، درخواست ننمایید. در عوض، آن را میتوانید درخواست دهید تا بر تخصص خود بیفزایید و به کمک آن از فرصتهای مطالعاتی بیشتر در محیط های علمی نو و تازه لذت وافر ببرید. برای اطمینان بیشتر از خود بپرسید: این تجربه ی جدید چه چیزی به من خواهد داد؟ من انتظار یادگیری چه چیزهایی را دارم؟ زمانی که به کشورم برگشتم این دوره، چه تاثیری روی شغل من خواهد گذاشت؟
2.صلاحیت خود را درک کنید:
بسیاری از فلوشیپها براساس سوابق تحصیلی شما ارائه میشوند. در واقع کمیته های انتخاب به دنبال اثبات این هستند که آیا شما مسئولیت پذیر هستید یا نه و یا اینکه به خوبی تا بحال عمل کردیه اید و به سطح مشخصی از لحاظ رتبه های علمی رسیده اید یا نه؟ همچنین باید گفت اعضای کمیته های انتخاب علاقمند به انتخاب کاندیداهای مناطق دورافتاده دارای بهترین و عالیترین نمرات می باشند. اگر هنوز هم نگران هستید بهتر است بدانید قبل از رسیدن آخرین موعد ارسال درخواست خود برای فلوشیپ مورد نظر، لازم است تا صلاحیت خود را برای احراز آن موقعیت بالاتر ببرید. اینطوری شانس بیشتری خواهید داشت. با اینحال، در حالی که بعضی از فلوشیپ ها به امتیازات برجسته ی داوطلبان برای احراز نیاز دارند ، بعضی دیگر هستند که انعطاف پذیرتر هستند و راحت تر میشود به آنها دست یافت.
3.خودتان را در آن موقعیت بگذارید:
انگیزه نامه ها، جوابیه های مقاله و نمونه کارهای شما، همگی این فرصت را برای شما فراهم می کنند تا نشان دهید چه کسی هستید و چرا برای این فلوشیپ یا بورس تحصیلی مناسبید؟ بنابراین بهتر است از همین حالا به آنها فکر کنید. در ضمن از ریسک کردن نترسید و بدانید که اعضای کمیته ی انتخاب شما را براساس پاسخ های کنسرو شده تان انتخاب نخواهند کرد. به این فکر کنید که چه چیز میتواند شما را از دیگر داوطلبان فلوشیپ مورد نظر متمایز سازد. نامه ی درخواست شما باید شخصیت و هویت واقعی شما را بازتاب کند. برای این منظور، از مربیان، مشاوران و دوستان خود بخواهید که به شما کمک کنند.
4.یک پروژه ی شگفت انگیز را طراحی کنید و گام اول را بردارید:
یکی از مهمترین بخش های نامه ی درخواست شما، پروپوزال می باشد. شما باید کمیته انتخاب را براساس برنامه ی از پیش طراحی شده ی خود راضی کنید و چگونگی ارتباط ایده ی پروژه تان را به دنیای واقعی مشخص نمایید. درباره ی اهدافتان واقع گرا باشید. پروژه ی شما چگونه قرار است پیاده شود؟ ماحصل اجرای موفق ایده ی شما چه خواهد بود؟ همچنین لازم است تا درک درستی از محدودیت های زمانی پیش روی خود داشته باشید. در چارچوب زمانیِ فلوشیپ خود، چقدر می توانید به دستاوردهای مورد نظرتان برسید؟ اینها نمونه سوالاتی است که در این مرحله باید از خود بپرسید تا بتوانید به جمع بندی مناسبی برای طراحی پروژه تان دست یابید.
5.توصیه نامه های عالی و صادقانه دریافت کنید:
بهره مندی از توصیه نامه های عالی نقشی حیاتی در بهبود روند تکمیل درخواست نامه شما برای دریافت فلوشیپ دارد. اطمینان حاصل کنید که فرد توصیه کننده دست کم باید یکسالی باشد که شما را بشناسد و واقعاً بتواند به شما ثابت کند که جوانب متفاوت شخصیت شما را میشناسد و از نقاط قوت و ضعف شما آگاهی دارد.
6.در مصاحبه ی خود صادق باشید:
در طول مصاحبه ی فلوشیپ، معمولاً می توانید بگویید چه کسی مربیگری رسمی دریافت کرده و چه کسی نکرده است. با خودتان روراست باشید و در مورد آنچه که میخواهید بدست بیاورید به خود اطمینان داشته باشید. اگر تنها سعیتان بر این است تا شخصی شوید که در داوری مورد قبول واقع شوید، خیالتان راحت باشد که داوران همه چیز را به راحتی بر اساس تجربه های خود خواهند فهمید. پس خودتان باشید. حتی اگر همه ی جوابها را هم درست نداده باشید، با نشان دادن اشتیاق وافر خود به پروژه تان، میتوانید شانس خوبی برای برنده شدن برای خود رقم بزنید.